Τρίτη 26 Ιουνίου 2007

Και μια αναμνηστική φωτογραφία της συγκέντρωσης


Η απάντηση στην Ελευθεροτυπία

Το άρθρο της Ελευθεροτυπίας:

Χάθηκε η μάχη του κάγκελου
Τελικά, το να πέφτουν κάγκελα τείνει να γίνει της μόδας. Κυριακή απόγευμα όμως χρειάστηκαν δύο διμοιρίες των ΜΑΤ και μία της ΥΜΕΤ προκειμένου να μην περάσει αυτή η μόδα στους λόφους Φιλοπάππου, Νυμφών και Πνύκας. Εκεί, δεκάδες διαδηλωτές αξίωσαν την απομάκρυνση των συρματοπλεγμάτων και την άνευ όρων πρόσβασή τους στους χώρους του αρχαιολογικού πάρκου.
Με αφορμή προηγούμενη σύλληψη τριών κατοίκων που διαμαρτύρονταν για την τοποθέτηση κάγκελων, περίπου 150 πολίτες συγκεντρώθηκαν στην κυριακάτικη λαϊκή συνέλευση κάνοντας εκ νέου λόγο για «την υπεράσπιση του λόφου ως ανοιχτού χώρου για τους πολίτες, χωρίς κάγκελα, καταπατήσεις και ιδιώτες, ώστε να μη γίνεται η βόλτα υπό προϋποθέσεις». Μια ιστορία που άρχισε όταν η Ενοποίηση Αρχαιολογικών Χώρων Αθήνας Α.Ε. (ΕΑΧΑ) ξεκίνησε τα έργα περίφραξης των λόφων Φιλοπάππου και Νυμφών, με σκοπό την ενοποίησή τους σε ένα αυτόνομο και ενιαίο αρχαιολογικό πάρκο. Οπως κατήγγειλαν κάτοικοι, φορείς και διαδημοτικές κινήσεις, η περίφραξη είναι αυθαίρετη, χωρίς άδεια, τα βράδια οι είσοδοι κλειδώνονται, ενώ απώτερος σκοπός τους είναι η εμπορική εκμετάλλευση του χώρου. Εκπρόσωποι από την Επιτροπή Λόφων Φιλοπάππου διερωτώνται εάν έτσι «προστατεύουν τα αρχαία ή τα νέα, αφού ανέχονται από το 1993 τις κατά συρροήν αυθαίρετες επεκτάσεις του "Διονύσου" και την καταπάτηση του αρχαιολογικού χώρου της Πνύκας από την ενοικιάστρια του αναψυκτηρίου στον Λουμπαρδιάρη». Πίσω από τα κάγκελα, η Καλλιόπη Λαζαρίδου, αρχαιολόγος της Α' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, επισημαίνει πως «ο επίμαχος χώρος ήταν πάντα περιφραγμένος και τα κάγκελα προστατεύουν τη δημόσια περιουσία από καταπατήσεις και βανδαλισμούς. Δεν τοποθετήθηκε νέα περίφραξη, απλά επισκευάστηκε η παλιά. Σε πολλά σημεία η περίφραξη ήταν διάτρητη, ο χώρος δίχως φύλαξη, με αποτέλεσμα να συναντούμε τρωγλοδυτισμούς, σκουπίδια, σύριγγες και γκράφιτι». Ο Αλέξανδρος Μάντης, διευθυντής της Εφορείας Ακροπόλεως, είπε πως «δεν είμαστε πάτρονες. Ανήκουν σε όλους, όμως δεν μπορούμε να προσαρμόσουμε τη φυσιογνωμία ενός τόσο σημαντικού αρχαιολογικού χώρου στις αξιώσεις 30 οικολόγων».
ΑΛ.ΚΥΡ.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 19/06/2007
http://www.enet.gr/online/online_hprint?q=%D6%C9%CB%CF%D0%C1%D0%D0%CF%D5&a=&id=60336836

Και η απάντηση των κατοίκων:

Κύριε αρχισυντάκτα, με έκπληξη διαβάσαμε το άρθρο της Ελευθεροτυπίας 19/06/07 με τίτλο «Χάθηκε η μάχη του κάγκελου» που υπογράφεται από τον κ. Αλ. Κυρ. Αποτελεί μνημείο παραπληροφόρησης, η οποία αν δεν οφείλεται σε αδυναμία του συντάκτη σας να στείλει ακριβείς αναφορές, μας δίνει εύλογα το δικαίωμα να σκεφτούμε ότι εξυπηρετεί σκοπιμότητες.
Ξεκινάμε από τον τίτλο. Δεν έχει καμμία σχέση με το γεγονός που υποτίθεται ότι περιγράφει το άρθρο. Περήφανος ο συντάκτης σας περιγράφει το τρανό πλήθος των αστυνομικών δυνάμεων που χρειάστηκαν «για να μην περάσει η μόδα (του να πέφτουν κάγκελα) στους λόφους» κατά την συνέλευση των Αθηναίων που κάλεσαν οι κάτοικοι των περιοχών περί τους Λόφους Φιλοπάππου την Κυριακή 17 Ιουνίου 2007. Προφανώς ο συντάκτης σας δεν διάβασε το κάλεσμα για την συνέλευση που σαφώς μιλούσε για συνεύρεση των Αθηναίων στον χώρο της Πνύκας και για συζήτηση και τίποτε δεν έλεγε για πτώση καγκέλων. Ούτε θα παρατήρησε ότι μεγάλο μέρος της συνέλευσης αποτελούσαν γυναίκες και άντρες μεγάλης ηλικίας και παιδιά με τους γονείς τους. Η συνέλευση έδειξε έμπρακτα ότι οι κάτοικοι της Αθήνας αντιτίθενται στην αυθαιρεσία των δημοσίων υπαλλήλων και ότι η Πνύκα ήταν και πρέπει να παραμείνει ελεύθερος χώρος, ανοικτός 24ώρες το 24ωρο και χωρίς εισιτήριο. Αυτά τα αιτήματα έχουν αποκτήσει επείγοντα χαρακτήρα τον τελευταίο χρόνο όπου οι αρχαιολόγοι της Εφορείας Ακροπόλεως, αυθαίρετα τελείως, κλείνουν την Πνύκα τα βράδυα. Αυτή τους η κίνηση εντάσσεται σε ένα γενικότερο σχέδιο αποκλεισμού των Λόφων και επιβολής εισιτηρίου, στο οποίο οι κάτοικοι έχουν αντιταχθεί με ενοχλητική για τους ιθύνοντες αποτελεσματικότητα.
Επίσης, το άρθρο παραπληροφορεί το αναγνωστικό κοινό της εφημερίδας σας όσον αφορά τους λόγους που η Εφορεία της Ακρόπολης οδήγησε στον Εισαγγελέα τρεις κατοίκους στις 6 Ιουνίου 2007. Οι συλλήψεις κατοίκων δεν αφορούσαν διαμαρτυρία για τοποθέτηση καγκέλων, όπως ισχυρίζεται το άρθρο, αλλά διαμαρτυρία για καταπάτηση κοινόχρηστου χώρου που ανήκει στο Δήμο Αθηναίων από την εν λόγω Εφορεία. Οι κάτοικοι οδηγήθηκαν σιδηροδέσμιοι στον Εισαγγελέα διότι απαίτησαν από την Εφορεία Ακροπόλεως να επιδείξει την αναγκαία άδεια από τον δικαιούχο Δήμο Αθηναίων. Η Εφορεία Ακροπόλεως δεν είχε τέτοια άδεια. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι η μήνυση κατά των κατοίκων, την οποία υπέβαλε ο Έφορος κος Μάντης, μιλούσε για βίαιη παρακώλυση εργασιών (άρθρο 330 του Ποινικού Κώδικα) και όχι για το «ζουμί», δηλαδή, το άν έχει δικαίωμα το Υπουργείο Πολτισμού να φράσσει κοινόχρηστο δημοτικό χώρο. Έπρεπε, όμως, να γίνει μία μήνυση για να σωθούν τα προσχήματα για το Υπουργείο. Οι κάτοικοι καθημερινά επιτηρούν τον χώρο ώστε να διασφαλιστεί η νομιμότητα και, μέχρι τώρα που σύρονται αυτές οι γραμμές, η Εφορεία Ακροπόλεως δεν έχει επιχειρήσει να ολοκληρώσει τις επίμαχες εργασίες.
Επιπλέον, το άρθρο συγκαλύπτει τον χλευασμό των εργατικών δικαιωμάτων των φυλάκων από την εργοδοσία τους, δηλαδή την Εφορεία Ακροπόλεως. Δεν αναφέρει καθόλου ότι αρχαιολόγοι έκλεισαν την Πνύκα από τις 2 το μεσημέρι και κρέμασαν απέξω ταμπέλες ότι οι φύλακες απεργούσαν. Απεργία όμως δεν είχε κηρύξει ο σύλλογος των φυλάκων!!! Ταυτόχρονα, όλοι οι φύλακες ήταν μέσα στον φυλασσόμενο χώρο μαζί με τους προϊσταμένους τους (δηλαδή, ήταν όλοι απεργοσπάστες στην απεργία-μαιμού).
Ερχόμενοι τώρα στις δηλώσεις του Εφόρου κου Μάντη, ότι οι αρχαιολόγοι δεν μπορούν να προσαρμόσουν «τη φυσιογνωμία ενός τόσο σημαντικού αρχαιολογικού χώρου στις αξιώσεις 30 οικολόγων» κατ’ αρχάς χαμογελάμε που χρησιμοποιεί την λέξη «οικολόγος» ως λοιδωρία. Θυμίζει τον τρόπο που χρησιμοποιούν την λέξη αυτή οι οικοπεδοφάγοι, οι εμπρηστές δασών και οι κτηματομεσίτες που μισούν το άρθρο 24 του Συντάγματος. Για ποιά προσαρμογή μιλάει ο κύριος Μάντης καλυμένος πίσω από την εφημερίδα σας? Διότι εκλήθη από την συνέλευση να πει τις απόψεις του στους 150 Αθηναίους και δεν το τόλμησε. Προσαρμογή είναι αυτό που επιχειρεί η Εφορεία, να αποκλείσει τον κάτοικο από έναν χώρο που ήταν πάντα ανοιχτός. Τέλος, όσον αφορά την προστασία της δημόσιας περιουσίας για την οποία κόπτεται η κα Λαζαρίδη, ας στρέψει πρώτα την προσοχή της στις καταπατήσεις του αρχαιολογικού χώρου από τον Διόνυσο και ας ασκήσει εκεί την εξουσία της σαν δημόσιος λειτουργός. Και να εξηγήσει στους πολίτες της χώρας το περιεχόμενο των ίδιων των γραπτών της Εφορείας όπου δηλώνεται ότι δεν τολμά να ασχοληθεί με τον Διόνυσο διότι είναι «κυβερνητικού ενδιαφέροντος» (Α. Χωρέμη, τέως Έφορος Ακροπόλεως, ΑΠ6459/17.4.2006).
Όσον αφορά τις καταπατήσεις στην Πνύκα, αυτή που υπήρχε έχαιρε της προστατευτικής αδιαφορίας, το λιγότερο που μπορούμε να πούμε, της Εφορείας Ακροπόλεως. Πρόκειται για τον χώρο που καταπατούσε η ενοικιάστρια του Λουμπαρδιάρη τουλάχιστον από το 1998 έως το 2005, ακριβώς μπροστά στα γραφεία των αρχαιολόγων. Και ενώ υπήρχε υπουργική απόφαση του 2001 που απαιτούσε την απομάκρυνση της καταπάτησης, τίποτε δεν εφαρμόστηκε μέχρις ότου οι κάτοικοι κινήθηκαν δικαστικά και η εν λόγω κυρία έφυγε από τον χώρο οικειοθελώς και όχι λόγω των ενεργειών της αρμόδιας Εφορείας.
Σημειώνουμε ότι παραμένει ενεργή η πρόσκληση των κατοίκων για ανοιχτή συζήτηση απευθυνόμενη στον κύριο Μάντη και γενικά τους υψηλόβαθμους εκπροσώπους του Υπουργείου Πολιτισμού.
Ευχαριστούμε θερμά την εφημερίδα σας, που τιμώντας τον τίτλο της, δημοσιεύει την επιστολή μας χωρίς περικοπές.

Δευτέρα 18 Ιουνίου 2007

Συνέλευση κατοίκων στο Φιλοπάππου με παρουσία ΜΑΤ!

Πραγματοποιήθηκε χτες Κυριακή το απόγευμα η συνέλευση που καλούσε η συντονιστική επιτροπή κατοίκων για τους λόφους Φιλοπάππου.



Αφορμή για την συνέλευση ήταν οι πρόσφατες συλλήψεις και μηνύσεις κατά κατοίκων, που αντέδρασαν στην επισκευή κάγκελων, που είχαν ρίξει άγνωστοι πριν από μέρες και στην σχετική ανακοίνωση του υπουργείου πολιτισμού.
Ήταν ένα υπέροχο και γλυκό απόγευμα στο λόφο, με φίλους, γείτονες, τους ανθρώπους που χωρίς τους αγώνες τους ο λόφος Φιλοπάππου σήμερα θα ήταν περιφραγμένος και με εισιτήριο και φίλους και φίλες συναγωνιστές από άλλα κινήματα πόλης της Αττικής.
Συντροφιά μας αυτό το υπέροχο απόγευμα, είχαμε τα παιδιά της ΕΛ.ΑΣ., με δύο διμοιρίες ΜΑΤ και πολλούς καπελάκιδες, που προφανώς μετά από έκκληση των αρχαιολόγων και του Υπουργείου Πολιτισμού, είχαν έρθεί να προφυλάξουν τον αρχαιολογικό χώρο της Πνύκας από τους κατοίκους! Δηλαδή αυτοί που ενεργητικά, ή κάνοντας τα στραβά μάτια, είναι υπεύθυνοι για καταπατήσεις και αυθαιρεσίες, καλούν τα ΜΑΤ ενάντια σε αυτούς που έχουν σώσει το λόφο από την εμπορευματοποίηση.

Η συνέλευση άρχισε γύρω στις 7 στο λιθόστρωτο του Λουμπαδιάρη με περίπου 150 άτομα. Τα μέλη της συντονιστικής επιτροπής εξήγησαν με εξαιρετική λεπτομέρεια και ακλόνητη τεκμηρίωση, ποια ήταν τα σχέδια του υπουργείου πολιτισμού, επί Βενιζέλου και σήμερα, πως η σημερινή ηγεσία των υπεύθυνων για το λόφο αρχαιολόγων στηρίζει κάθε αντιδραστική πρόταση περίφραξης και εμπορευματοποίησης, τι έλεγαν μεγάλοι αρχαιολόγοι στο παρελθόν για το λόφο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το σχέδιο για το λόφο που εκπονήθηκε από το Ευάγγελο Βενιζέλο ως υπουργό πολιτισμού, περιελάμβανε, περίφραξη και εισιτήριο, ιδιωτική έκθεση γλυπτικής σε ένα νταμάρι του λόφου και θέατρο τύπου Λυκαβηττού 900 θέσεων σε άλλο νταμάρι. Όλα αυτά σήμερα θα ήταν πραγματικότητα αν δεν είχαν επέμβει οι κάτοικοι της περιοχής.
Ταυτόχρονα οι ομιλήτριες και ομιλητές στη συνέλευση, απαρίθμησαν μια μια όλες τις παραβιάσεις και καταπατήσεις που έχουν κάνει ακόμα και οι αρχαιολόγοι, πως οι τελευταίοι, ενώ επιτίθενται στους κατοίκους, κάνουν τα στραβά μάτια σε καταπατήσεις, τι γίνεται με την έλλειψη προσωπικού για τη φροντίδα του λόφου.
Στη συνέλευση παραβρέθηκαν και μίλησαν και ενεργοί πολίτες των κινημάτων πόλης, από το Ελληνικό, την Ηλιούπολη, το παννατικό δίκτυο κινημάτων πόλης. Παρόντες ήταν και οι δύο διαμερισματικοί σύμβουλοι της περιοχής, της Ανοιχτής Πόλης.
Ενώ όλα αυτά συζητιόνταν, 3 φύλακες ρουφιάνοι είχαν ακροβολιστεί για να ακούσουν και να μεταφέρουν τα λεγόμενα, πράγμα που έχει γίνει και στο παρελθόν.

Στην ουσία στο λόφο συγκρούονται δύο λογικές.
Η λογική των αρχαίων, που είναι απομονωμένα από τη ζωή των κατοίκων και αποτελούν ένα εμπόρευμα προς θέαση, και τη λογική ότι ο Λόφος είναι δημόσιος χώρος πρασίνου και τα λίγα αρχαία που υπάρχουν πρέπει να εντάσσονται στον περίπατο, όπως το είχαν κάνει οι προγενέστεροι αρχαιολόγοι.
Στο τέλος η συνέλευση ενέκρινε ένα ψήφισμα που σύντομα θα δημοσιεύσω.

Μετά τη συνέλευση ακολούθησε περιήγηση με ασφυκτική συνοδεία των ΜΑΤ σε πλήρη εξάρτηση, ακόμα και χημικά. Ταυτόχρονα οι εργαζόμενοι στο λόφο είχαν κηρύξει -προφανώς μετά από απόφαση των αρχαιολόγων- δήθεν «απεργία» σκοπιμότητας, για να εμποδίσουν τους κατοίκους να μπουν στο χώρο της Πνύκας. Μάλιστα περνώντας έξω από τα αυθαίρετα κοντέινερ που έχουν τοποθετήσει οι αρχαιολόγοι, άρχισε μία γυναίκα να μας καταγράφει προκλητικά με κάμερα, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του κόσμου. Λίγο μετά και αφού είδαμε την κατάσταση έξω από την Πνύκα και ξεναγηθήκαμε στον πρόσφατα αποκαλυμμένο χώρο της Κοίλης, κατευθυνθήκαμε στο γνωστό καταπατημένο χώρο του Διόνυσου, δηλαδή του γνωστού κυριλέ εστιατορίου. Εκεί πήγαμε να δούμε τις καταπατήσεις που έχουν γίνει, την παράνομη λειτουργία του πάρκινγκ ως ιδιωτικού του Διόνυσου, το πωλητήριο, που χτίστηκε πάνω σε αρχαία. Εκεί μας περίμενε μια μεγάλη έκπληξη. Τα ΜΑΤ έκαναν αλυσίδα, εμποδίζοντας τους κατοίκους να βαδίσουν στο δρόμο προς το Διόνυσο! Έγινε έντονη διαμαρτυρία, και μετά από μια αποτυχημένη προσπάθεια να μας κλείσουν λίγο παρακάτω, μπήκαμε στο πάρκινγκ, συνεχίζοντας την αντι-ξενάγηση.

Κάπου εκεί, μετά από 3 ώρες τελείωσε το υπέροχο και διδακτικό αυτό απόγευμα. Σύντομα θα έχετε και το ψήφισμα που εξέδωσε η συνέλευση.

Ο αγώνας συνεχίζεται, η τύχη του λόφου είναι στα χέρια μας.

Δευτέρα 11 Ιουνίου 2007


Κάγκελα τέλος (part two)

Πριν λίγες μέρες έπεσε και άλλο ένα μέρος της περίφραξης του Λόφου μας. Βρίσκεται πίσω από το αυθαίρετο του ΟΠΕΠ, στον "Αττικό" εντός των 13 στρεμμάτων του Δήμου Αθηναίων.





Παρασκευή 1 Ιουνίου 2007

Λόφος της Πνύκας: κάγκελα τέλος...

ΠΟΥ:
Λόφος Πνύκας (Φιλοπάππου)
ΠΟΤΕ:
Τετάρτη 23/5/07, ώρες: από 04:00 ως 05:00
ΠΟΙΕΣ-ΟΙ:
«Κουκουβάγιες του Φιλοπάππου»
ΤΙ:
Αφαίρεση περιφράξεων.
Αποκατάσταση ελεύθερης πρόσβασης επισκεπτών.
ΓΙΑΤΙ:
Οι Αρχές προσπαθούν εδώ και χρόνια να περιφράξουν το λόφο και να τον δώσουν για εμπορική εκμετάλευση.
Απέτυχαν χάρις στις ενέργειες των κατοίκων.
Απο τότε ακολουθούν την τακτική «σαλαμοποίησης».
(κάγκελα, καταπατήση 14 κοινοχρηστων στρεμάτων απο τον «Διόνυσο», λειτουργία εκτός προδιαγραφών και καταπάτηση 2 στρ. απο την καφετέρια Λουμπαρδιάρη, κόψιμο δέντρων, εγκατάλειψη – καταστροφή υποδομών παραμονής κοινού, χτίσιμο «έκθεσης γλυπτικής», ασφαλτοστρώσεις χωμάτινων μονοπατιών και διαπλάτυνσή τους, χρήση του πάρκου σαν πάρκινγκ από εργαζομένους σε ΕΠΚΑ και «πελάτες» ή προμηθευτές τελετών της εκκλησίας του Αη Δημήτρη, χτίσιμο «κοντεϊνερούπολης» για εγκατάσταση γραφείων Α ΕΠΚΑ, εγκατάλειψη – εκμετάλευση – οικοδομικές επεμβάσεις και καταστροφή μνημείων (έργων Πικιώνη), πλημμελής ως ανύπαρκτη καθαριότητα απο τον Δήμο, παρενόχληση επισκεπτών μέρα και νύχτα («τι θέλετε εδώ;», «μην φωτογραφίζετε», «απαγορεύονται τα ποδήλατα», κλπ)
Ετσι και η παλιά περίφραξη του εδώ και 10 χρόνια κλειστού «Ηχος & Φως» όχι μονο διατηρήθηκε, αλλά τελευταία άρχισαν να κλειδώνουν και τις πόρτες τη νύχτα. Αυτό εξόργισε πολλούς κατοίκους που επέμεναν να βολτάρουν – ρεμβάζουν σε αυτό το χώρο. Ζητήθηκαν εξηγήσεις και από τους υπαλλήλους του ΥΠ.ΠΟ δόθηκε η απάντηση ότι: «Ολόκληρος ο λόφος θα κλείσει....θέλετε δεν θέλετε!»
Τελικά απ’ ότι φάνηκε, οι κάτοικοι...μάλλον δεν θέλουν.

ΠΩΣ:
Τα γεγονότα της νύχτας και τις φωτογραφές που μέλη της τράβηξαν την επόμενη το πρωϊ, τα στέλνει η «Συντονιστική Επιτροπή της Λαϊκής Συνέλευσης των λόφων Φιλοπάππου».
Η ίδια με ανακοίνωσή της δηλώνει τη συμπαράστασή της στον αγώνα του δημάρχου Ελληνικού Κορτζίδη για ελεύθερες - προσβάσιμες παραλίες