Τρίτη 26 Ιουνίου 2007

Η απάντηση στην Ελευθεροτυπία

Το άρθρο της Ελευθεροτυπίας:

Χάθηκε η μάχη του κάγκελου
Τελικά, το να πέφτουν κάγκελα τείνει να γίνει της μόδας. Κυριακή απόγευμα όμως χρειάστηκαν δύο διμοιρίες των ΜΑΤ και μία της ΥΜΕΤ προκειμένου να μην περάσει αυτή η μόδα στους λόφους Φιλοπάππου, Νυμφών και Πνύκας. Εκεί, δεκάδες διαδηλωτές αξίωσαν την απομάκρυνση των συρματοπλεγμάτων και την άνευ όρων πρόσβασή τους στους χώρους του αρχαιολογικού πάρκου.
Με αφορμή προηγούμενη σύλληψη τριών κατοίκων που διαμαρτύρονταν για την τοποθέτηση κάγκελων, περίπου 150 πολίτες συγκεντρώθηκαν στην κυριακάτικη λαϊκή συνέλευση κάνοντας εκ νέου λόγο για «την υπεράσπιση του λόφου ως ανοιχτού χώρου για τους πολίτες, χωρίς κάγκελα, καταπατήσεις και ιδιώτες, ώστε να μη γίνεται η βόλτα υπό προϋποθέσεις». Μια ιστορία που άρχισε όταν η Ενοποίηση Αρχαιολογικών Χώρων Αθήνας Α.Ε. (ΕΑΧΑ) ξεκίνησε τα έργα περίφραξης των λόφων Φιλοπάππου και Νυμφών, με σκοπό την ενοποίησή τους σε ένα αυτόνομο και ενιαίο αρχαιολογικό πάρκο. Οπως κατήγγειλαν κάτοικοι, φορείς και διαδημοτικές κινήσεις, η περίφραξη είναι αυθαίρετη, χωρίς άδεια, τα βράδια οι είσοδοι κλειδώνονται, ενώ απώτερος σκοπός τους είναι η εμπορική εκμετάλλευση του χώρου. Εκπρόσωποι από την Επιτροπή Λόφων Φιλοπάππου διερωτώνται εάν έτσι «προστατεύουν τα αρχαία ή τα νέα, αφού ανέχονται από το 1993 τις κατά συρροήν αυθαίρετες επεκτάσεις του "Διονύσου" και την καταπάτηση του αρχαιολογικού χώρου της Πνύκας από την ενοικιάστρια του αναψυκτηρίου στον Λουμπαρδιάρη». Πίσω από τα κάγκελα, η Καλλιόπη Λαζαρίδου, αρχαιολόγος της Α' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, επισημαίνει πως «ο επίμαχος χώρος ήταν πάντα περιφραγμένος και τα κάγκελα προστατεύουν τη δημόσια περιουσία από καταπατήσεις και βανδαλισμούς. Δεν τοποθετήθηκε νέα περίφραξη, απλά επισκευάστηκε η παλιά. Σε πολλά σημεία η περίφραξη ήταν διάτρητη, ο χώρος δίχως φύλαξη, με αποτέλεσμα να συναντούμε τρωγλοδυτισμούς, σκουπίδια, σύριγγες και γκράφιτι». Ο Αλέξανδρος Μάντης, διευθυντής της Εφορείας Ακροπόλεως, είπε πως «δεν είμαστε πάτρονες. Ανήκουν σε όλους, όμως δεν μπορούμε να προσαρμόσουμε τη φυσιογνωμία ενός τόσο σημαντικού αρχαιολογικού χώρου στις αξιώσεις 30 οικολόγων».
ΑΛ.ΚΥΡ.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 19/06/2007
http://www.enet.gr/online/online_hprint?q=%D6%C9%CB%CF%D0%C1%D0%D0%CF%D5&a=&id=60336836

Και η απάντηση των κατοίκων:

Κύριε αρχισυντάκτα, με έκπληξη διαβάσαμε το άρθρο της Ελευθεροτυπίας 19/06/07 με τίτλο «Χάθηκε η μάχη του κάγκελου» που υπογράφεται από τον κ. Αλ. Κυρ. Αποτελεί μνημείο παραπληροφόρησης, η οποία αν δεν οφείλεται σε αδυναμία του συντάκτη σας να στείλει ακριβείς αναφορές, μας δίνει εύλογα το δικαίωμα να σκεφτούμε ότι εξυπηρετεί σκοπιμότητες.
Ξεκινάμε από τον τίτλο. Δεν έχει καμμία σχέση με το γεγονός που υποτίθεται ότι περιγράφει το άρθρο. Περήφανος ο συντάκτης σας περιγράφει το τρανό πλήθος των αστυνομικών δυνάμεων που χρειάστηκαν «για να μην περάσει η μόδα (του να πέφτουν κάγκελα) στους λόφους» κατά την συνέλευση των Αθηναίων που κάλεσαν οι κάτοικοι των περιοχών περί τους Λόφους Φιλοπάππου την Κυριακή 17 Ιουνίου 2007. Προφανώς ο συντάκτης σας δεν διάβασε το κάλεσμα για την συνέλευση που σαφώς μιλούσε για συνεύρεση των Αθηναίων στον χώρο της Πνύκας και για συζήτηση και τίποτε δεν έλεγε για πτώση καγκέλων. Ούτε θα παρατήρησε ότι μεγάλο μέρος της συνέλευσης αποτελούσαν γυναίκες και άντρες μεγάλης ηλικίας και παιδιά με τους γονείς τους. Η συνέλευση έδειξε έμπρακτα ότι οι κάτοικοι της Αθήνας αντιτίθενται στην αυθαιρεσία των δημοσίων υπαλλήλων και ότι η Πνύκα ήταν και πρέπει να παραμείνει ελεύθερος χώρος, ανοικτός 24ώρες το 24ωρο και χωρίς εισιτήριο. Αυτά τα αιτήματα έχουν αποκτήσει επείγοντα χαρακτήρα τον τελευταίο χρόνο όπου οι αρχαιολόγοι της Εφορείας Ακροπόλεως, αυθαίρετα τελείως, κλείνουν την Πνύκα τα βράδυα. Αυτή τους η κίνηση εντάσσεται σε ένα γενικότερο σχέδιο αποκλεισμού των Λόφων και επιβολής εισιτηρίου, στο οποίο οι κάτοικοι έχουν αντιταχθεί με ενοχλητική για τους ιθύνοντες αποτελεσματικότητα.
Επίσης, το άρθρο παραπληροφορεί το αναγνωστικό κοινό της εφημερίδας σας όσον αφορά τους λόγους που η Εφορεία της Ακρόπολης οδήγησε στον Εισαγγελέα τρεις κατοίκους στις 6 Ιουνίου 2007. Οι συλλήψεις κατοίκων δεν αφορούσαν διαμαρτυρία για τοποθέτηση καγκέλων, όπως ισχυρίζεται το άρθρο, αλλά διαμαρτυρία για καταπάτηση κοινόχρηστου χώρου που ανήκει στο Δήμο Αθηναίων από την εν λόγω Εφορεία. Οι κάτοικοι οδηγήθηκαν σιδηροδέσμιοι στον Εισαγγελέα διότι απαίτησαν από την Εφορεία Ακροπόλεως να επιδείξει την αναγκαία άδεια από τον δικαιούχο Δήμο Αθηναίων. Η Εφορεία Ακροπόλεως δεν είχε τέτοια άδεια. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι η μήνυση κατά των κατοίκων, την οποία υπέβαλε ο Έφορος κος Μάντης, μιλούσε για βίαιη παρακώλυση εργασιών (άρθρο 330 του Ποινικού Κώδικα) και όχι για το «ζουμί», δηλαδή, το άν έχει δικαίωμα το Υπουργείο Πολτισμού να φράσσει κοινόχρηστο δημοτικό χώρο. Έπρεπε, όμως, να γίνει μία μήνυση για να σωθούν τα προσχήματα για το Υπουργείο. Οι κάτοικοι καθημερινά επιτηρούν τον χώρο ώστε να διασφαλιστεί η νομιμότητα και, μέχρι τώρα που σύρονται αυτές οι γραμμές, η Εφορεία Ακροπόλεως δεν έχει επιχειρήσει να ολοκληρώσει τις επίμαχες εργασίες.
Επιπλέον, το άρθρο συγκαλύπτει τον χλευασμό των εργατικών δικαιωμάτων των φυλάκων από την εργοδοσία τους, δηλαδή την Εφορεία Ακροπόλεως. Δεν αναφέρει καθόλου ότι αρχαιολόγοι έκλεισαν την Πνύκα από τις 2 το μεσημέρι και κρέμασαν απέξω ταμπέλες ότι οι φύλακες απεργούσαν. Απεργία όμως δεν είχε κηρύξει ο σύλλογος των φυλάκων!!! Ταυτόχρονα, όλοι οι φύλακες ήταν μέσα στον φυλασσόμενο χώρο μαζί με τους προϊσταμένους τους (δηλαδή, ήταν όλοι απεργοσπάστες στην απεργία-μαιμού).
Ερχόμενοι τώρα στις δηλώσεις του Εφόρου κου Μάντη, ότι οι αρχαιολόγοι δεν μπορούν να προσαρμόσουν «τη φυσιογνωμία ενός τόσο σημαντικού αρχαιολογικού χώρου στις αξιώσεις 30 οικολόγων» κατ’ αρχάς χαμογελάμε που χρησιμοποιεί την λέξη «οικολόγος» ως λοιδωρία. Θυμίζει τον τρόπο που χρησιμοποιούν την λέξη αυτή οι οικοπεδοφάγοι, οι εμπρηστές δασών και οι κτηματομεσίτες που μισούν το άρθρο 24 του Συντάγματος. Για ποιά προσαρμογή μιλάει ο κύριος Μάντης καλυμένος πίσω από την εφημερίδα σας? Διότι εκλήθη από την συνέλευση να πει τις απόψεις του στους 150 Αθηναίους και δεν το τόλμησε. Προσαρμογή είναι αυτό που επιχειρεί η Εφορεία, να αποκλείσει τον κάτοικο από έναν χώρο που ήταν πάντα ανοιχτός. Τέλος, όσον αφορά την προστασία της δημόσιας περιουσίας για την οποία κόπτεται η κα Λαζαρίδη, ας στρέψει πρώτα την προσοχή της στις καταπατήσεις του αρχαιολογικού χώρου από τον Διόνυσο και ας ασκήσει εκεί την εξουσία της σαν δημόσιος λειτουργός. Και να εξηγήσει στους πολίτες της χώρας το περιεχόμενο των ίδιων των γραπτών της Εφορείας όπου δηλώνεται ότι δεν τολμά να ασχοληθεί με τον Διόνυσο διότι είναι «κυβερνητικού ενδιαφέροντος» (Α. Χωρέμη, τέως Έφορος Ακροπόλεως, ΑΠ6459/17.4.2006).
Όσον αφορά τις καταπατήσεις στην Πνύκα, αυτή που υπήρχε έχαιρε της προστατευτικής αδιαφορίας, το λιγότερο που μπορούμε να πούμε, της Εφορείας Ακροπόλεως. Πρόκειται για τον χώρο που καταπατούσε η ενοικιάστρια του Λουμπαρδιάρη τουλάχιστον από το 1998 έως το 2005, ακριβώς μπροστά στα γραφεία των αρχαιολόγων. Και ενώ υπήρχε υπουργική απόφαση του 2001 που απαιτούσε την απομάκρυνση της καταπάτησης, τίποτε δεν εφαρμόστηκε μέχρις ότου οι κάτοικοι κινήθηκαν δικαστικά και η εν λόγω κυρία έφυγε από τον χώρο οικειοθελώς και όχι λόγω των ενεργειών της αρμόδιας Εφορείας.
Σημειώνουμε ότι παραμένει ενεργή η πρόσκληση των κατοίκων για ανοιχτή συζήτηση απευθυνόμενη στον κύριο Μάντη και γενικά τους υψηλόβαθμους εκπροσώπους του Υπουργείου Πολιτισμού.
Ευχαριστούμε θερμά την εφημερίδα σας, που τιμώντας τον τίτλο της, δημοσιεύει την επιστολή μας χωρίς περικοπές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: