Δευτέρα 18 Ιουνίου 2007

Συνέλευση κατοίκων στο Φιλοπάππου με παρουσία ΜΑΤ!

Πραγματοποιήθηκε χτες Κυριακή το απόγευμα η συνέλευση που καλούσε η συντονιστική επιτροπή κατοίκων για τους λόφους Φιλοπάππου.



Αφορμή για την συνέλευση ήταν οι πρόσφατες συλλήψεις και μηνύσεις κατά κατοίκων, που αντέδρασαν στην επισκευή κάγκελων, που είχαν ρίξει άγνωστοι πριν από μέρες και στην σχετική ανακοίνωση του υπουργείου πολιτισμού.
Ήταν ένα υπέροχο και γλυκό απόγευμα στο λόφο, με φίλους, γείτονες, τους ανθρώπους που χωρίς τους αγώνες τους ο λόφος Φιλοπάππου σήμερα θα ήταν περιφραγμένος και με εισιτήριο και φίλους και φίλες συναγωνιστές από άλλα κινήματα πόλης της Αττικής.
Συντροφιά μας αυτό το υπέροχο απόγευμα, είχαμε τα παιδιά της ΕΛ.ΑΣ., με δύο διμοιρίες ΜΑΤ και πολλούς καπελάκιδες, που προφανώς μετά από έκκληση των αρχαιολόγων και του Υπουργείου Πολιτισμού, είχαν έρθεί να προφυλάξουν τον αρχαιολογικό χώρο της Πνύκας από τους κατοίκους! Δηλαδή αυτοί που ενεργητικά, ή κάνοντας τα στραβά μάτια, είναι υπεύθυνοι για καταπατήσεις και αυθαιρεσίες, καλούν τα ΜΑΤ ενάντια σε αυτούς που έχουν σώσει το λόφο από την εμπορευματοποίηση.

Η συνέλευση άρχισε γύρω στις 7 στο λιθόστρωτο του Λουμπαδιάρη με περίπου 150 άτομα. Τα μέλη της συντονιστικής επιτροπής εξήγησαν με εξαιρετική λεπτομέρεια και ακλόνητη τεκμηρίωση, ποια ήταν τα σχέδια του υπουργείου πολιτισμού, επί Βενιζέλου και σήμερα, πως η σημερινή ηγεσία των υπεύθυνων για το λόφο αρχαιολόγων στηρίζει κάθε αντιδραστική πρόταση περίφραξης και εμπορευματοποίησης, τι έλεγαν μεγάλοι αρχαιολόγοι στο παρελθόν για το λόφο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το σχέδιο για το λόφο που εκπονήθηκε από το Ευάγγελο Βενιζέλο ως υπουργό πολιτισμού, περιελάμβανε, περίφραξη και εισιτήριο, ιδιωτική έκθεση γλυπτικής σε ένα νταμάρι του λόφου και θέατρο τύπου Λυκαβηττού 900 θέσεων σε άλλο νταμάρι. Όλα αυτά σήμερα θα ήταν πραγματικότητα αν δεν είχαν επέμβει οι κάτοικοι της περιοχής.
Ταυτόχρονα οι ομιλήτριες και ομιλητές στη συνέλευση, απαρίθμησαν μια μια όλες τις παραβιάσεις και καταπατήσεις που έχουν κάνει ακόμα και οι αρχαιολόγοι, πως οι τελευταίοι, ενώ επιτίθενται στους κατοίκους, κάνουν τα στραβά μάτια σε καταπατήσεις, τι γίνεται με την έλλειψη προσωπικού για τη φροντίδα του λόφου.
Στη συνέλευση παραβρέθηκαν και μίλησαν και ενεργοί πολίτες των κινημάτων πόλης, από το Ελληνικό, την Ηλιούπολη, το παννατικό δίκτυο κινημάτων πόλης. Παρόντες ήταν και οι δύο διαμερισματικοί σύμβουλοι της περιοχής, της Ανοιχτής Πόλης.
Ενώ όλα αυτά συζητιόνταν, 3 φύλακες ρουφιάνοι είχαν ακροβολιστεί για να ακούσουν και να μεταφέρουν τα λεγόμενα, πράγμα που έχει γίνει και στο παρελθόν.

Στην ουσία στο λόφο συγκρούονται δύο λογικές.
Η λογική των αρχαίων, που είναι απομονωμένα από τη ζωή των κατοίκων και αποτελούν ένα εμπόρευμα προς θέαση, και τη λογική ότι ο Λόφος είναι δημόσιος χώρος πρασίνου και τα λίγα αρχαία που υπάρχουν πρέπει να εντάσσονται στον περίπατο, όπως το είχαν κάνει οι προγενέστεροι αρχαιολόγοι.
Στο τέλος η συνέλευση ενέκρινε ένα ψήφισμα που σύντομα θα δημοσιεύσω.

Μετά τη συνέλευση ακολούθησε περιήγηση με ασφυκτική συνοδεία των ΜΑΤ σε πλήρη εξάρτηση, ακόμα και χημικά. Ταυτόχρονα οι εργαζόμενοι στο λόφο είχαν κηρύξει -προφανώς μετά από απόφαση των αρχαιολόγων- δήθεν «απεργία» σκοπιμότητας, για να εμποδίσουν τους κατοίκους να μπουν στο χώρο της Πνύκας. Μάλιστα περνώντας έξω από τα αυθαίρετα κοντέινερ που έχουν τοποθετήσει οι αρχαιολόγοι, άρχισε μία γυναίκα να μας καταγράφει προκλητικά με κάμερα, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του κόσμου. Λίγο μετά και αφού είδαμε την κατάσταση έξω από την Πνύκα και ξεναγηθήκαμε στον πρόσφατα αποκαλυμμένο χώρο της Κοίλης, κατευθυνθήκαμε στο γνωστό καταπατημένο χώρο του Διόνυσου, δηλαδή του γνωστού κυριλέ εστιατορίου. Εκεί πήγαμε να δούμε τις καταπατήσεις που έχουν γίνει, την παράνομη λειτουργία του πάρκινγκ ως ιδιωτικού του Διόνυσου, το πωλητήριο, που χτίστηκε πάνω σε αρχαία. Εκεί μας περίμενε μια μεγάλη έκπληξη. Τα ΜΑΤ έκαναν αλυσίδα, εμποδίζοντας τους κατοίκους να βαδίσουν στο δρόμο προς το Διόνυσο! Έγινε έντονη διαμαρτυρία, και μετά από μια αποτυχημένη προσπάθεια να μας κλείσουν λίγο παρακάτω, μπήκαμε στο πάρκινγκ, συνεχίζοντας την αντι-ξενάγηση.

Κάπου εκεί, μετά από 3 ώρες τελείωσε το υπέροχο και διδακτικό αυτό απόγευμα. Σύντομα θα έχετε και το ψήφισμα που εξέδωσε η συνέλευση.

Ο αγώνας συνεχίζεται, η τύχη του λόφου είναι στα χέρια μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: