Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2007

Πρόσκληση κατοίκων για την Καθαρά Δευτέρα

Το Αναπαυτήριο πρέπει να επισκευαστεί και να ξαναλειτουργήσει, με σεβασμό πάντα στο όραμα του δημιουργού του.
Τα Έργα Ακροπόλεως - Φιλοπάππου του Δημήτρη Πικιώνη (1954 - 1957) κηρύχτηκαν μνημείο σύγχρονης αρχιτεκτονικής το 1996. Έχουν έκταση 85 στρέμματα και περιλαμβάνουν το πράσινο, τα λιθόστρωτα, το εκκλησάκι του Άη Δημήτρη Λουμπαρδιάρη και το Αναπαυτήριο, γνωστό ως «καφετέρια».

Όμως … η εταιρεία που είχε την καφετέρια και ζημιές έκανε στο κτήριο και καταπάτησε ένα μέρος της Πνύκας και το νοίκιαζε για τις δεξιώσεις που ακολουθούν τις τελετές στον Άη Δημήτρη. Το Υπουργείο Πολιτισμού για δέκα και πάνω χρόνια έκανε ότι δεν έβλεπε. Τελικά, η εταιρεία μηνύθηκε από κατοίκους και, τον Αύγουστο του 2005, ξενοίκιασε το Αναπαυτήριο που από τότε μένει κλειστό, χωρίς συντήρηση.

Ο Πικιώνης ήθελε το Αναπαυτήριο να λειτουργεί δίπλα στον Άη Δημήτρη σαν λιτό καφενείο.
Για τρεις μέρες οι κάτοικοι των περιοχών γύρω από του Φιλοπάππου ξαναζωντανεύουν το καφενείο και σας καλούν για καφεδάκι και κρασάκι

Σαββάτο, Κυριακή της Τυρινής και Καθαρά Δευτέρα
(17, 18 και 19 Φεβρουαρίου 2007)
Συντονιστική Επιτροπή της Λαϊκής Συνέλευσης των Κατοίκων για τους Λόφους Φιλοπάππου

ΤΑ ΕΡΓΑ ΑΚΡΟΠΟΛΕΩΣ - ΦΙΛΟΠΑΠΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ
ΑΜΕΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ

Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2007

Σύμβαση Aarhus

ΣΥΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ, ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΥ ΣΤΗ ΛΗΨΗ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΓΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ που έγινε στο Aarhus, Δανία, στις 25 Ιουνίου 1998

Η Σύμβαση υπεγράφη στην πόλη Aarhus της Δανίας στις 25 Ιουνίου 1998 και τέθηκε σε ισχύ στις 30 Οκτωβρίου 2001. Μέχρι σήμερα είχε επικυρωθεί από 35 Κράτη, από τα οποία 19 είναι Κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στις 17 Φεβρουαρίου 2005 επικυρώθηκε και από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα με την Απόφαση 2005/370/ΕΚ του Συμβουλίου. Κυρώθηκε από την Βουλή των Ελλήνων και τέθηκε σε ισχύ στις 13 Δεκεμβρίου 2005 (ΦΕΚ Α 303/2005-12-13).

Περιλαμβάνει 22 άρθρα και 2 Παραρτήματα. Για την επίτευξη των στόχων της περιέχει διατάξεις που διακρίνονται σε τρεις τομείς, που αντιστοιχούν στους στόχους αυτούς. Πιο συγκεκριμένα:

1. Λήψη μέτρων για τη διευκόλυνση πρόσβασης κοινού στην περιβαλλοντική πληροφορία

- Καθιερώνεται η υποχρέωση των Αρχών να λαμβάνουν τα αναγκαία νομοθετικά κλπ. μέτρα για την εφαρμογή των διατάξεων της Σύμβασης και να επιτρέπουν στους υπαλλήλους να διευκολύνουν τους πολίτες (αρ.3).

- Σύμφωνα με τη Σύμβαση, οι πολίτες δεν απαιτείται να επικαλεστούν οποιοδήποτε έννομο συμφέρον, προκειμένου να αναζητήσουν σχετικές με το θέμα πληροφορίες. Η Αρχή είναι υποχρεωμένη να διαθέτει τις πληροφορίες αυτές εντός τριάντα ημερών (εξήντα σε σύνθετες περιπτώσεις). Δικαιούται να αρνηθεί μόνο όταν συντρέχουν λόγοι που αναφέρονται περιοριστικά και πάντα αιτιολογημένα και με ταυτόχρονη ενημέρωση του αιτούντος, αρ.4).

- Επιβάλλεται ανεξάρτητη υποχρέωση σε όλα τα κοινοτικά όργανα, καθώς και στις εθνικές και αυτοδιοικητικές αρχές να δημοσιοποιούν περιβαλλοντικές πληροφορίες (καταλόγους, μητρώα ρύπανσης σε εθνική κλίμακα κλπ), ιδιαίτερα στις περιπτώσεις εκείνες που πιθανολογείται κίνδυνος για την υγεία, το περιβάλλον κλπ. (αρ.5).

- Ενθαρρύνονται η περιβαλλοντική εκπαίδευση και η ευαισθητοποίηση του κοινού (αρ.3).

2. Για την ενθάρρυνση της συμμετοχής στη λήψη αποφάσεων που επηρεάζουν το Περιβάλλον

- Καθιερώνεται συμμετοχή του κοινού στη διαδικασία λήψης σημαντικών αποφάσεων που έχουν σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον (αρ.6). Επίσης συμμετοχή κοινού προβλέπεται στη διαδικασία κατάρτισης, προετοιμασίας και προπαρασκευής ορισμένων περιβαλλοντικών σχεδίων και προγραμμάτων. Προκειμένου η συμμετοχή αυτή να αποβεί ουσιαστική θα πρέπει ήδη από την έναρξη της διαδικασίας λήψης τέτοιων αποφάσεων το κοινό να ενημερώνεται επαρκώς για το αντικείμενο της απόφασης, την υπεύθυνη Αρχή,το χρόνο κλπ.

- Τα Κράτη οφείλουν να προσπαθούν να προωθούν την πραγματική συμμετοχή του κοινού σε κατάλληλο στάδιο κατά την προετοιμασία εκτελεστικών Διαταγμάτων κ.α παρόμοιων δεσμευτικών κανονιστικών πράξεων (αρ.7, 8).
3. Για την πρόσβαση στη Δικαιοσύνη/ άλλους ανεξάρτητους φορείς

- Θεσπίζονται διαδικασίες εξέτασης και αναθεώρησης/ επανεξέτασης των αποφάσεων δικαιοδοτικών οργάνων, όταν το άτομο θεωρεί ότι το αίτημά του για παροχή πληροφοριών έχει απαντηθεί ανεπαρκώς ή απορρίφθηκε αναιτιολόγητα.

Καθιερώνεται ταχεία και οικονομική διαδικασία για τη διεκπεραίωση τέτοιων υποθέσεων, ενώ δεν αποκλείεται η δυνατότητα προκαταρκτικής διαδικασίας επανεξέτασης ενώπιον διοικητικής αρχής.

Αναφορά/αίτηση πολιτών για τα Έργα Ακροπόλεως-Φιλοπάππου του Δ. Πικιώνη



Προς:

1. το ΥΠΠΟ, Υπουργό Πολιτισμού , κ. Γεώργιο Βουλγαράκη
2. τον Δήμο Αθηναίων, Δήμαρχο Αθηναίων, κ. Νικήτα Κακλαμάνη

Κοινοποίηση:

1. ΥΠΠΟ, Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων Αττικής
2. Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης ΑΕ
3. Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης, ΕΟΤ
4. ΥΠΠΟ, Α΄ ΕΠΚΑ
5. Ενοποίηση Αρχαιολογικών Χώρων Αθήνας ΑΕ, Πρόεδρο κ. Γριβέα,
Δ/α κ. Ντόρα Γαλάνη
6. Διεύθυνση Δασών Αθηνών

Θέματα:

1) Επισκευή και συντήρηση των Έργων Ακροπόλεως-Φιλοπάππου του Δημήτρη Πικιώνη. Τα Έργα (λιθόστρωτα, εκκλησία Άη Δημήτρη Λουμπαρδιάρη, Αναπαυτήριο, πράσινο) έχουν κηρυχθεί μνημείο σύγχρονης αρχιτεκτονικής με παγκόσμιο ενδιαφέρον. Για να επιβιώσουν τα Έργα και για να λειτουργήσουν όπως τους ταιριάζει είναι αναγκαίο να διακοπεί η διέλευση των τροχοφόρων από τα λιθόστρωτα, να συντηρηθούν το Αναπαυτήριο και ο Άη Δημήτρης και να απομακρυνθούν οι αυθαίρετες κατασκευές από τον χώρο του πρασίνου.
2) Επαναλειτουργία του καφενείου στον Λουμπαρδιάρη («Αναπαυτήριο»). Το Αναπαυτήριο Πικιώνη (γνωστό και ως τουριστικό περίπτερο/καφετέρια Λουμπαρδιάρη) δεν λειτουργεί από τον Αύγουστο του 2005. Ο Δημήτρης Πικιώνης ήθελε να λειτουργεί σαν λιτό καφενείο δίπλα στον Άη Δημήτρη και το ίδιο θέλουν και οι πολίτες της Αθήνας, οι οποίοι αποζητούν αυτόν τον μοναδικό και φορτωμένο με μνήμες χώρο. Η επαναλειτουργία του καφενείου, πάντοτε με σεβασμό προς το όραμα του δημιουργού του, θα ήταν μεγάλη χαρά για τους κατοίκους και για τους επισκέπτες της πόλης μας.

Κύριε Υπουργέ, κύριε Δήμαρχε,

Είμαστε σίγουροι ότι η πόλη μας, οι επισκέπτες της και η διεθνής πνευματική και καλλιτεχνική κοινότητα θα εκτιμήσουν ιδιαίτερα και θα στηρίξουν κάθε πρωτοβουλία αναζωογόνησης των Έργων, η οποία θα σέβεται το όραμα του δημιουργού τους. Πρόκειται για μνημείο του νέου Ελληνικού κόσμου με παγκόσμια ακτινοβολία. Η συντήρηση και προστασία τους είναι τιμητικό έργο για όποιον το αναλαμβάνει.

Στην συνέχεια, δίνουμε σύντομη παρουσίαση της κατάστασης των Έργων και των προβλημάτων που υπάρχουν και επισυνάπτουμε σχετικό υλικό καθώς και υπογραφές πολιτών που ζητούν την επαναλειτουργία του καφενείου και την προστασία των λιθόστρωτων. Ζητούμε να μας ενημερώσετε για τις όποιες ενέργειές σας σχετικά.

Αθήνα,

Με τιμή

(επισυνάπτεται κατάλογος υπογραφόντων)


Κύριε Υπουργέ, Κύριε Δήμαρχε,

Πρόκειται για τα σημαντικότατα Έργα Ακροπόλεως-Φιλοπάππου του Δημήτρη Πικιώνη, δηλαδή για τον διαμορφωμένο χώρο στην Ακρόπολη και στου Φιλοπάππου όπου περιλαμβάνονται τα λιθόστρωτα, το πράσινο, η εκκλησία του Άη Δημήτρη Λουμπαρδιάρη και το παρακείμενο περίπτερο (ο Δημήτρης Πικιώνης το αποκαλούσε «Αναπαυτήριο»). Με αξιέπαινη πρωτοβουλία της Εφορείας Νεωτέρων Μνημείων Αττικής, το 1996 κηρύχθηκαν τα Έργα διατηρητέο μνημείο και έργο τέχνης[1]. Έκτοτε, κατά καιρούς έγιναν επισκευές μικρής έκτασης. Σήμερα, σημαντικό μέρος των Έργων έχει ανάγκη άμεσων εργασιών συντήρησης. Ταυτόχρονα, ο τρόπος χρήσης τους από δημόσιους φορείς (δυστυχώς, συμπεριλαμβανομένων και υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού), εκκλησιαστικούς και ιδιωτικούς, αγγίζει τα όρια της κακοποίησης. Συγκεκριμένα:

1. Κατάσταση των Έργων

1.1. Το Αναπαυτήριο, το οποίο λειτουργούσε ως καφετέρια μέχρι τον Ιούλιο 2005, είχε υποστεί απαράδεκτη αλλοίωση της μορφής του από τους ενοικιαστές: τοποθέτηση υαλοπινάκων, βάψιμο της σκεπής με άσπρο μονωτικό υλικό, χρήση φύλλων λαμαρίνας για κάλυψη αρχιτεκτονικών μελών του, πέργολες με μουσαμάδες κλπ. Στην επισυναπτόμενη επιστολή του καθ. Μπούρα προς την ΕΑΧΑ ΑΕ δίνεται ένας πρώτος κατάλογος των ζημιών[2]. Σύμφωνα με τον ισχύοντα αρχαιολογικό νόμο (ν. 3028/2002, άρθρο 10 – αντίστοιχη η διάταξη του παλαιοτέρου κωδ. ν. 5351/1932), κάθε ενέργεια σε ένα τέτοιο μνημείο που μπορεί να επιφέρει άμεση ή έμμεση βλάβη σε αυτό ή αλλοίωσή του απαγορεύεται. Αλλά και για κάθε εργασία ή επέμβαση στο μνημείο, ακόμη και αν τούτο δεν βλάπτεται, απαιτείται έγκριση του Υπουργού Πολιτισμού, ύστερα από γνώμη του αρμοδίου Συμβουλίου. Καμμία από τις ως άνω νόμιμες διαδικασίες δεν τηρήθηκαν όσο το Αναπαυτήριο ήταν ενοικιασμένο στην κα Κανέλλου. Επιπλέον, η κα Κανέλλου χρησιμοποιούσε το Αναπαυτήριο και τον περιβάλλοντα αυτό αρχαιολογικό χώρο των Λόφων Φιλοπάππου (και συγκεκριμένα, της Πνύκας) με απαράδεκτο τρόπο: είχε καταπατήσει τον χώρο πίσω από το Αναπαυτήριο και τον ενοικίαζε για την τέλεση δεξιώσεων. Το ΥΠ.ΠΟ. εγνώριζε αυτήν την κατάσταση διότι αφ’ ενός μεν το ΚΑΣ[3] ήδη από το 2000 είχε γνωμοδοτήσει ότι η καταπάτηση αυτή έπρεπε να απομακρυνθεί αφ’ ετέρου δε στην ΥΑ ΥΠΠΟ/ΑΡΑΧ/Α1/Φ03/8398/537/15-2-2001 προβλεπόταν η εκπόνηση μελέτης για την «επαναφορά του Αναπαυτηρίου του Πικιώνη στην αρχική του μορφή και λειτουργία». Ούτε μελέτη εκπονήθηκε ούτε κάποια ενέργεια του ΥΠ.ΠΟ., δια της αρμόδιας για τους Λόφους Α΄ ΕΠΚΑ, υπήρξε για να μην καταπατάται ο χώρος. Τον Απρίλιο του 2005 (τρεις μήνες πριν την λήξη της σύμβασης μίσθωσης) πολίτες, οι οποίοι είχαν απογοητευθεί από την αδράνεια όλων των εμπλεκομένων υπηρεσιών, δηλαδή του ΥΠ.ΠΟ.[4], της πολεοδομίας του Δήμου Αθηναίων[5], της Δ/σης Δασών Αθηνών[6] και των ΕΟΤ/ΕΤΑ ΑΕ6, προσέφυγαν στην δικαιοσύνη μηνύοντας κάθε υπεύθυνο για την καταπάτηση του αρχαιολογικού και δασικού χώρου της Πνύκας και για την κατάσταση του Αναπαυτηρίου (Μήνυση Γ2005/2088). Μετά την οικειοθελή απομάκρυνση της κας Κανέλλου, το ΥΠ.ΠΟ. με το έγγραφο ΥΠΠΟ/ΓΔΑΠΚ /ΑΡΧ/Α1/Φ40.65870/4284/2-6-2005[7] ζητά από τον Υπ. Τουριστικής Ανάπτυξης και από την ΕΤΑ ΑΕ να του παραχωρηθεί το Αναπαυτήριο και ο περιβάλλων αυτό διαμορφωμένος χώρος. Επίσης, κατόπιν επιστολής ενδιαφερομένων κατοίκων προς τον τότε Υπ. Πολιτισμού κ. Κων/νο Καραμανλή (ΥΠ.ΠΟ, Γραφείο Υπουργού, ΑΠ 184/3-6-05), η αρμόδια Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων, πληροφόρησε την ΕΤΑ ΑΕ ότι στο εξής θα ασκεί έλεγχο στις συνθήκες ενοικίασης του μνημείου (ΑΠ 1872/15-7-2005). Όσον αφορά, όμως, το πιο κρίσιμο θέμα, δηλαδή την συντήρηση και επαναφορά του Αναπαυτηρίου στην αρχική μορφή και λειτουργία του, δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχει σημειωθεί καμμία προσπάθεια από κανέναν, ούτε και από τους άμεσα σχετιζόμενους φορείς (ΥΠ.ΠΟ. και ΕΟΤ/ΕΤΑ ΑΕ).

Το Αναπαυτήριο είναι λειτουργικό μέρος των Έργων Ακροπόλεως – Φιλοπάππου: ο εμπνευστής του το σχεδίασε ώστε να συν - λειτουργεί με την Εκκλησία του Άη Δημήτρη σαν λιτό καφενείο[8] και σαν τέτοιο έχει αποτυπωθεί στην συλλογική μνήμη. Επισυνάπτουμε υπογραφές πολιτών που ζητούν να επαναλειτουργήσει το καφενείο (Φύλλα Υπογραφών Α).

Συγκεφαλαιώνοντας, ζητούμε να επιληφθείτε της κατάστασης διότι το Αναπαυτήριο
χρειάζεται συντήρηση άμεσα
είναι πρέπον να επαναλειτουργήσει ως καφενείο γιατί αυτό οραματίστηκε για την λειτουργία του ο δημιουργός του και γιατί το αποζητούν οι κάτοικοι της πόλης μας.

1.2. Η Εκκλησία του Άη Δημήτρη. Η επισυναπτόμενη επιστολή του καθ. Μπούρα δίνει ανάγλυφη την εικόνα των φθορών. Χρειάζεται συντήρηση άμεσα.

1.3. Τα λιθόστρωτα. Πρέπει να συντηρηθούν άμεσα. Σε πολλά σημεία έχουν φύγει πλάκες από τα λιθόστρωτα στην Ακρόπολη ενώ τα λιθόστρωτα στον λόφο Νυμφών εμφανίζουν εκτεταμένες καθιζήσεις. Τα λιθόστρωτα στην Ακρόπολη, στο ύψος της οδού Θεωρίας και σε μεγάλο μήκος, είναι ‘φυτεμένα’ στην άσφαλτο, ενώ ο Δημήτρης Πικιώνης τα είχε σχεδιάσει έτσι ώστε να είναι σε επαφή με το χώμα. Τα Έργα διέπονται από συγκεκριμένη φιλοσοφία και αισθητική, την οποία δεν είναι ευγενές να περιφρονεί κανείς, πολλώ δε μάλλον, οι υπηρεσίες του ΥΠ.ΠΟ.

2. Χρήση των Έργων

2.1. Τα λιθόστρωτα χρησιμοποιούνται σαν κοινοί δρόμοι. Στην Ακρόπολη, ενώ υπάρχει απαγορευτικό σήμα της τροχαίας για τη διέλευση των αυτοκινήτων, η κυκλοφορία είναι πρακτικά ελεύθερη με την ανοχή των αρχών και με τις ενέργειές τους, οι οποίες, αντί να αποτρέπουν τους οδηγούς, τους παροτρύνουν. Συγκεκριμένα, το ΥΠ.ΠΟ. έχει φτιάξει χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων στα ριζά του Αρείου Πάγου, πράγμα το οποίο είναι παγκόσμια πρωτοτυπία ασχημίας μέσα σε τέτοιον ιστορικό χώρο. Οι υπάλληλοι του ΥΠ.ΠΟ. μπορούν να χρησιμοποιούν τον χώρο στάθμευσης του Διονύσου. Από το 1999 βρίσκεται στα χέρια της Α΄ ΕΠΚΑ και της ΕΑΧΑ ΑΕ νομική γνωμάτευση, η οποία αποδεικνύει ότι αυτό είναι δυνατόν εφόσον ο χώρος στάθμευσης στον Διόνυσο δεν ανήκει στον ΕΟΤ (και συνεπώς δεν μπορεί να τον διεκδικεί η ΕΤΑ ΑΕ και η εταιρεία που ενοικιάζει τον Διόνυσο) αλλά στον Δήμο Αθηναίων. Επίσης, τα λιθόστρωτα της Ακρόπολης χρησιμοποιούνται ως χώρος στάθμευσης κατά τις παραστάσεις του Ηρωδείου. Και αυτό είναι παγκόσμια πρωτοτυπία ασχημίας και παραλογισμού, εφόσον εκδηλώσεις πολιτισμού έρχονται να καταστρέψουν μοναδικές αρχιτεκτονικές δημιουργίες.

Οι ανάγκες μετακίνησης των κατοίκων της Πλάκας είναι δυνατόν να ικανοποιηθούν με απλό τρόπο, εφόσον υπάρχει η πολιτική θέληση για αυτό.

Στου Φιλοπάππου, κατόπιν πιέσεων από τους κατοίκους, τοποθετήθηκε το καλοκαίρι του 2006 μία συρόμενη πόρτα στην αρχή του λιθόστρωτου ενώ, για άλλους λόγους, είχε ήδη κατασκευαστεί παρακείμενο φυλάκιο. Και τα δύο αυτά μέτρα είναι ημιτελή. Το κακό το συντηρούν εν μέρει οι αρχαιολόγοι και οι φύλακες της Α΄ ΕΠΚΑ, οι οποίοι μπαίνουν με τα αυτοκίνητά τους καθημερινά στον χώρο αυτό ενώ αυτοί πρώτοι θα έπρεπε να δίνουν το παράδειγμα και να σταθμεύουν στον Διόνυσο (περισσότερα για αυτό το θέμα αναφέρονται στην Ενότητα 2.2). Ταυτόχρονα, οι εκκλησιαστικές δραστηριότητες που έχουν κέντρο τον Άη Δημήτρη Λουμπαρδιάρη και το γεγονός ότι η πόρτα είναι συρόμενη και όχι ακίνητη και ελεγχόμενη, συνεπάγονται την κίνηση αρκετών τροχοφόρων πάνω στα ευπαθή λιθόστρωτα.

Είναι δυνατή μία λύση όπου και η εκκλησιαστική δραστηριότητα θα συνεχίζεται, όπως θέλησε ο Δημήτρης Πικιώνης στα 1957 και εξακολουθούν σήμερα, πάντα με πολλή ζέση, να θέλουν οι κάτοικοι της Αθήνας, και τα τροχοφόρα δεν θα εισέρχονται στον χώρο.

Ζητούμε να προστατεύσετε τα μοναδικά λιθόστρωτα του Δημήτρη Πικιώνη και:
1. Να φύγει ο χώρος στάθμευσης και η άσφαλτος από τον Άρειο Πάγο και να αποκατασταθεί το τοπίο
2. Να αποδοθεί στην κοινή χρήση ο χώρος στάθμευσης στον Διόνυσο
3. Να τοποθετηθεί σταθερή μπάρα στην Ακρόπολη και στου Φιλοπάππου και να φυλάσσεται από τον Δήμο Αθηναίων
4. Στους χώρους να εισέρχονται μόνο τα αναγκαία οχήματα: ελαφρά καθαριστικά του Δήμου, ελαφρά οχήματα τροφοδοσίας, εντεταλμένα σε υπηρεσία αστυνομικά οχήματα και οχήματα ανάγκης όταν υπάρχει τέτοια (πυροσβεστικά, πρώτων βοηθειών κλπ). Αυτό αποτελεί πάγιο αίτημα των κατοίκων της πόλης μας, οι οποίοι βλέπουν τις πεζοδρομήσεις της Ενοποίησης να καταστρατηγούνται από ΙΧ, μηχανές και παντός τύπου κρατικά και δημοτικά τροχοφόρα όλες τις ώρες του εικοσιτετραώρου και χωρίς κανέναν λόγο (Φύλλα υπογραφών Β)
5. Να δοθεί άδεια διέλευσης από την Ακρόπολη στους κατοίκους της Πλάκας αυστηρά και μόνον
6. Για τις εκκλησιαστικές δραστηριότητες του Άη Δημήτρη να προβλεφθούν μη καταστρεπτικοί τρόποι μετακίνησης στα λιθόστρωτα σε συνεννόηση με τους ιερείς (π.χ. η νύφη να πηγαίνει με αμαξάκι συρόμενο από άλογο, οι ανάπηροι με αναπηρικό καροτσάκι και οι τροφοδοσίες για τις τελετές με ένα ελαφρύ όχημα). Εννοείται ότι και σήμερα ακόμη όλα τα υπόλοιπα τροχοφόρα που σχετίζονται με τις δραστηριότητες της εκκλησίας μπορούν να σταθμεύουν στον Διόνυσο.

2.2. Το πράσινο. Στον χώρο του πρασίνου που αποτελεί μέρος των Έργων, και εγγύτατα στο Αναπαυτήριο και στην Εκκλησία του Άη Δημήτρη, έχει εγκαταστήσει η Α΄ΕΠΚΑ πέντε κοντέινερ εμβαδού περίπου 15 τμ το καθένα και μία αποθήκη από λαμαρίνα με τσιμεντένια βάση εμβαδού περίπου 10 τμ. Τα κοντέινερ αυτά είναι εργοταξιακά και τοποθετήθηκαν εκεί με σκοπό την εξυπηρέτηση των έργων της ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων, τα οποία όμως ολοκληρώθηκαν και παραδόθηκαν το 2004. Κατά τον νόμο, όταν ένα έργο ολοκληρώνεται, τα εργοταξιακά κοντέινερ και λοιπές κατασκευές απομακρύνονται. Εδώ, όχι μόνο δεν απομακρύνονται, αλλά κατασκευάζονται και άλλα και το σύνολο παίρνει την μορφή μόνιμης εγκατάστασης. Οι άθλιες αυτές κατασκευές, οι οποίες αισθητικά ανταγωνίζονται τα αυθαίρετα των Άνω Λιοσίων, βεβηλώνουν τον ιστορικό χώρο, δεδομένου ότι εφάπτονται σχεδόν με το Αναπαυτήριο, βρίσκονται μέσα σε μνημειακό πράσινο και ‘πατάνε’ επάνω στον αρχαιολογικό χώρο των Λόφων Φιλοπάππου (συγκεκριμένα, της Πνύκας). Ζητούμε να επιληφθείτε του θέματος ώστε να απομακρυνθούν άμεσα οι προσβλητικές αυτές κατασκευές και να αποκατασταθεί το πράσινο και το τοπίο.

Κύριε Υπουργέ, κύριε Δήμαρχε,

Θεωρούμε ότι είναι τιμή για κάθε άξιο δημόσιο λειτουργό το να επιδείξει την πρέπουσα μεταχείριση σε αυτήν την μοναδική ζωντανή κληρονομιά, δηλαδή στα Έργα Ακροπόλεως-Φιλοπάππου του Δημήτρη Πικιώνη. Ο δάσκαλος είδε σε αυτά έναν ενιαίο περίπατο, έναν χώρο μοναδικό όπου όλοι, κάθε στιγμή, θα είχαν την ευκαιρία να αισθανθούν την Φύση, την Ιστορία, την Ομορφιά, τον Άνθρωπο και τον Θεό.

Ζητάμε, αξιώνουμε, ως πολίτες που ζούμε στην περιοχή και στην Αθήνα γενικότερα και ενδιαφερόμαστε για την προστασία και ζωντανή λειτουργία αυτού του χώρου, την εφαρμογή του Συντάγματος και του νόμου. Ταυτόχρονα, απευθυνόμαστε στην ευαισθησία σας και στην ιδιαιτερότητα των λειτουργημάτων σας ως Υπουργού Πολιτισμού και ως Δημάρχου της Πόλης της Αθήνας. Είμαστε σίγουροι ότι κάθε πρωτοβουλία για την συντήρηση και λειτουργία των Έργων, η οποία θα σέβεται το πνεύμα του δημιουργού τους, θα τύχει θετικότατης υποδοχής από τους πολίτες της Αθήνας και τον πνευματικό και καλλιτεχνικό κόσμο της Ελλάδας και διεθνώς.

Παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για τις όποιες ενέργειές σας σχετικά.

Σχετικά:
1. Επιστολή καθ. Μπούρα
2. Φωτογραφίες του Αναπαυτηρίου, των λιθόστρωτων και των κοντέινερ στην Πνύκα
3. Φύλλα Α: υπογραφές Αθηναίων πολιτών για την επαναλειτουργία του καφενείου στο Αναπαυτήριο Πικιώνη
4. Φύλλα Β: υπογραφές Αθηναίων πολιτών για την προστασία των λιθόστρωτων και των πεζοδρόμων

Με τιμή,

Οι Αιτούντες


[1] Η Εκκλησία του Άη Δημήτρη Λουμπαρδιάρη είχε κηρυχθεί μνημείο από το 1958.
[2] Στις ζημιές αυτές να συνυπολογιστεί και η φθορά που επιφέρει ο χρόνος.
[3] Συνεδρίαση 50/2000
[4] Οι ίδιοι πολίτες εζήτησαν από τους τότε Υπουργό και Υφυπουργό Πολιτισμού, κκ Καραμανλή και Τατούλη αντίστοιχα, καθώς και από την αρμόδια ΔΙΠΚΑ, να τους ενημερώσουν για τα πρακτικά μέτρα που έλαβε το ΥΠ.ΠΟ. ώστε να απομακρυνθεί η καταπάτηση και να τιμωρηθούν οι καταπατητές (ΥΠ.ΠΟ., Γραφείο Υφυπουργού, ΑΠ 4267/24-4-2005). Ουδεμία απάντηση έλαβαν. Ο Συνήγορος του Πολίτη δικαίωσε την σχετική προσφυγή των αιτησάντων.
[5] ΑΠ 66750/22-3-2004
[6] Τα εν λόγω έγγραφα είναι στην διάθεσή σας εφόσον τα ζητήσετε.
[7] Τα στοιχεία του εγγράφου παρατίθενται όπως αναφέρονται στο έγγραφο με ΑΠ 4806/16-8-2005 της Α΄ΕΠΚΑ.
[8] Αλέξη Παπαγεωργίου. 2001. «Έργα Ακροπόλεως». Συμπεριλαμβάνεται στον τόμο Δημήτρη Πικιώνη: Έργα Ακροπόλεως, επιμέλεια: Αγνή Πικιώνη, Εκδόσεις Ίνδικτος, Αθήνα 2001, σελ. 45