Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2007

Διαμαρτυρία για τον ξυλοδαρμό από φύλακα

Κυριακή απόγευμα στο χώρο της έκθεσης βιβλίου από την πλευρά του Θησείου, είχαν ραντεβού κάτοικοι που δραστηριοποιούνται στην περιοχή γύρω από το λόφο του Φιλοπάππου, για να καταγγείλουν το γεγονός του ξυλοδαρμού, επισκέπτη του λόφου από αρχαιοφύλακα στις 9 Σεπτεμβρίου.
Καμία δεκαπενταριά άτομα με πικέτες, μοίρασαν κείμενο στους περαστικούς, καθώς και σε διάφορες «προσωπικότητες» που είχαν συρρεύσει στην Εκκλησιά που υπάρχει μέσα στο λόφο για τον γάμο ενός δημοσιογράφου. Φυσικά και παρ’ ότι απαγορεύεται, το λιθόστρωτο του λόφου είχε γεμίσει αυτοκίνητα. Γιατί αν είσαι απλός περιπατητής, κινδυνεύεις να φας και ξύλο από τους φύλακες, ενώ αν είσαι «Vip» μπορείς να μπεις και με το αυτοκίνητο.
Αυτό είναι και η απόδειξη πως εννοούν την προστασία των αρχαιολογικών χώρων στο Υπουργείο Πολιτισμού και στην Α’ ΕΠΚΑ που έχει την ευθύνη στο λόφο Φιλοπάππου. Λίγο αργότερα έφτασε και μία κλούβα ΜΑΤ, αφού προφανώς οι 15 κάτοικοι θεωρήθηκαν κίνδυνος. Και αυτή με την σειρά της μπήκε στο λιθόστρωτο, παρ’ ότι αποτελεί βαρέο όχημα και το λιθόστρωτο του Πικιώνη, προφυλασσόμενο έργο τέχνης.

Μερικές από τις πικέτες έγραφαν:
  • Λόφος Φιλοπάππου: δώστε λεφτά για να ολοκληρωθεί το σύστημα πυρόσβεσης, ΟΧΙ για κάγκελα.
  • Φιλοπάππου: Λόφος περιπάτου και ΟΧΙ καταπατήσεων, αυθαιρεσίας & κερδοσκοπίας.
  • Οι κάτοικοι, διεκδικούμε:
    Ένα λόφο ανοιχτό, χωρίς κάγκελα και εισιτήριο όπως ήταν πάντα
    Χωρίς ιδιωτικές χρήσεις και καταπατητές, δημόσιους ή ιδιωτικούς
    Ένα λόφο καθαρό, με προστασία των αρχαίων και του περιβάλλοντος.
  • Λόφος Φιλοπάππου:
    Αρχαιότητα: Πνύκα, Εκκλησία του Δήμου, Κοίλη οδός Θεμιστόκλεια τείχη κ.α.
    Νεότερη εποχή: Έργα Πικιώνη, λιθόστρωτα, αναπαυτήριο, κατάργηση περιφράξεων, φύτευση, απαγόρευση αυτοκινήτων στο λόφο κ.α.
    Σημερινή εποχή: Κάγκελα, απόπειρα εμπορευματοποίησης, τσιμέντο, απειλή εισιτηρίου, αυτοκίνητα, απειλές, εξυβρίσεις και ξυλοδαρμοί από αρχαιοφύλακες.

Ακολουθεί το κείμενο που μοιραζόταν:

Καταγγελία
Ξύλο από "φύλακα του πολιτισμού" σε επισκέπτη του Φιλοπάππου;
Όχι δεν είναι κακόγουστο αστείο, αλλά γεγονός που συνέβη στο Λόφο στις 9 Σεπτεμβρίου και μάλιστα την ώρα που στην Πνύκα είχε συναυλία αφιέρωμα στην Μαρία Κάλλας. Ο Γ.Ε. που καθυστερημένος έφτανε από την Κηφισιά για να παρακολουθήσει τη συναυλία, δάρθηκε άγρια, με γροθιές και κλοτσιές ακόμα και στο πρόσωπο, από τον αρχαιοφύλακα Π.Κ. με αποτέλεσμα να γεμίσει αίματα και να κάνει αργότερα ακόμα και μικροεπέμβαση στο μάτι. Αφορμή στάθηκε ότι το θύμα προσπάθησε να φτάσει στην συναυλία όχι από την επίσημη είσοδο, αλλά από μια άλλη ανοιχτή πόρτα. Φαίνεται πολύ παράλογο για να είναι αληθινό, αλλά για όσους από εμάς ζούμε στην περιοχή και γνωρίζουμε την σημερινή κατάσταση στο λόφο είναι απόλυτα αναμενόμενο.
Εδώ και μερικά χρόνια, με αρχή την ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων, έγινε μια προσπάθεια μετατροπής του λόφου σε χώρο κερδοφορίας για κράτος και ιδιώτες. Αυτό ξεκίνησε με προσπάθεια να περιφραχτεί για να μπει εισιτήριο, να υπάρξουν εμπορικές χρήσεις στο εσωτερικό του με ιδιωτική έκθεση και χώρο συναυλιών ενώ παράλληλα γίνονταν τα στραβά μάτια σε καταπατήσεις από ιδιωτικά συμφέροντα στην περίμετρο και το λόφο. Τίποτα από αυτά όμως δεν πέρασε, χάρη σε ένα δραστήριο κίνημα της γειτονιά γύρω από το λόφο και γι’ αυτό σήμερα είναι ανοιχτός και προσβάσιμος σε όλους και όλες χωρίς εισιτήριο.
Ο ξυλοδαρμός αυτός λοιπόν που καταγγέλλουμε, καθώς και οι εξυβρίσεις και προπηλακισμοί οι οποίοι συμβαίνουν συχνότατα στο λόφο από κάποιους αρχαιοφύλακες είναι απλά τα απομεινάρια μιας προσπάθειας, ή η δειλή συνέχεια για να γίνει ο λόφος ένας κλειστός, ελεγχόμενος χώρος, με απώτερο στόχο το εισιτήριο και πιθανές εμπορικές χρήσεις όπως συμβαίνει και σε άλλα μέρη της πόλης μας. Γι’ αυτό και τόσο μένος από τον αρχαιοφύλακα για αυτό και τόση συγκάλυψη αργότερα από τους προϊσταμένους του, όταν το θύμα κάλεσε την η αστυνομία και κατέθεσε μήνυση.
Οι κάτοικοι της περιοχής διεκδικούμε και υπερασπιζόμαστε το αυτονόητο.
Ένα λόφο -και την Πνύκα- ανοιχτό, χωρίς κάγκελα και εισιτήριο όπως ήταν ΠΑΝΤΑ.
Χωρίς ιδιωτικές χρήσεις και καταπατητές, δημόσιους ή ιδιωτικούς.
Που να καθαρίζεται, να συντηρείται, να βελτιώνεται και να ολοκληρωθεί επιτέλους το σύστημα πυρόσβεσης που εκκρεμεί από το 2004.
Θέλουμε ένα λόφο με προστασία των αρχαίων και του περιβάλλοντος ανοιχτό και φιλικό για όλους τους πολίτες.
Συντονιστική επιτροπή κατοίκων για τους λόφους Φιλοπάππου
lofoi_filopappou@yahoo.gr

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο.
Ξεσκεπάστε τους...